Пробиштип дел од глобалната акција “Час на планетата земја”

Вечерва во центарот на градот на еден час се исклучија светлата на неколку локации, со што се упати една силна порака за прекумерна потрошувачка на енергија. Голем број млади луѓе јасно ја упатија својата порака за потребата од користење на алтернативна обновувачка енергија.

cas na planeta 2 cas na planeta 3 cas na planeta 1cas na planeta 4

На свеченост промовирана брошура 10 години “Пробиштипски маскенбал”

Со свеченост во салата на Домот на култура беше промовирана брошурата 10 години Пробиштипски маскенбал, под мотото 10 години сме, 10 години забава. Имаше презентација на развојниот пат на сите изминати 10 години. Од тешка импровизација до оригинална манифестација. Балетското студио “Магија” на многу оригинален начин ги презентира сите изминати години, а на поединци и институции им беа дадени благодарници за поддршка и унапредување на манифестацијата. Беа доделени и награди на најдобрите три креативно изработени маски, по конкурсот распишан од Општина Пробиштип.

10 godini maskenbal 1 10 godini maskenbal 2 10 godini maskenbal 3 10 godini maskenbal 4 10 godini maskenbal 5 10 godini maskenbal 7 10 godini maskenbal 8

СВЕТИЛКИТЕ ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ ЌЕ СЕ ИСКЛУЧАТ 1 ЧАС ВО ЗНАК НА ПОДДРШКА НА ГЛОБАЛНАТА АКЦИЈА „ЧАС НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА“

Пробиштип вечерта на 30.03.2019 година (сабота) ќе им се придружи на над 7000 градови во светот кои во рамки на акцијата „Час на планетата Земја“ во 20:30 часот по локално време ќе го исклучат јавното осветлување на
одредени јавни површини во центарот на градот, во времетраење од еден час.
Ќе бидат исклучени светилките на главната улица „Јаким Стојковски“, ул „Јордан Стојанов“, градскиот плоштад „Св. Гаврил Лесновски“ и Секундарниот плоштад.
Акцијата ќе ја поддржат милиони луѓе ширум светот кои вечерва симболично еден час ќе ги исклучат светилките во своите домови за спас на планетата Земја.
Акцијата е директно поврзана со енергетската ефикасност и намалувањето на глобалното загадување, чија цел е подигнување на свеста и промена на навиките при користење на електричната енергија и користење на обновливи извори на енергија.

Поставени фотоволтаични системи на три јавни објекти во општина Пробиштип

На барање на Владата, Европската Унија обезбеди 15,5 милиони евра за развој на руралната инфраструктура. Вкупниот износ на програмата, вклучувајќи го и кофинансирањето од страна на Владата изнесува 20,667 милиони евра. Програмата ја имплементира Министерството за финансии, а истата е администрирана од страна на Светска банка.

Во рамките на оваа програма се реализира проектот „Проектирање и изведба на фотоволтаични системи во рурални општини“. Преку реализацијата на овој проект, финансиран со средствата од Европската унија, се поставени фотоволтаични системи во 36 општини на вкупно 108 објекта со што се допринесува за заштеда на електрична енергија во јавните објекти преку користење на алтернативни извори за производство на енергија и заштита на животната средина. Со средствата од Европската Унија во општина Пробиштип, финансирано е поставување на фотоволтаични системи на следните објекти ООУ „Никола Карев“, Спортска сала во ООУ „Браќа Миладиновци “ и ЈОУДГ „Гоце Делчев“ – објект Изворче.

Со овој проект се зголеми и бројот на користени обновливи извори на енергија, согласно стратешките напори на Владата за поттикнување на користење на обновливи извори на енергија и заштита на животната средина.

Со набавката и инсталацијата на фотоволтаичните системи сите три објекти произведуваат по 15kW електрична енергија на час, со што се направија значајни заштеди кај овие објекти, воедно директно се намалауваат трошоците на Општината.

fotovoltaici2 fotovoltaici3

Се случи осмото издание на Зелникот на баба

Вчера на 23 март на градскиот плоштад во Пробиштип се случи осмото традиционално издание на манифестацијата “Зелникот на баба” 2019.

Учество земаа 16 града од РМ, три од Р. Бугарија и еден од Р. Србија. На лице место се демонстрираше како се изготвува и како се пече под вршник. Имаше натпревар во брзо сукање, каде победи натпреварувачката од Новаци, за нај етно украсена маса беше избрана масата на гостите од Алексинац, Р. Србија. Најмногу средства собраа жените од Пробиштип. Даниела Темелковска и Ирена Спасовска направија одлична атмосфера, се играше на градскиот плоштад кој никогаш не е бил повеќе исполнет. КУД Злетовски рудари и балетот Магија беа преубав декор на сцената. Се на се уште едно успешно издание на Зелникот на баба, кое ќе биде запаметено по огромната посетеност…

zelnik 2019 2 zelnik 2019 3 zelnik 2019 4 zelnik 2019 5 zelnik 2019 6 zelnik 2019 7 zelnik 2019 8 zelnik 2019 9 zelnik 2019 10 zelnik 2019 11 zelnik 2019 12 zelnik 2019 13 zelnik 2019 14 zelnik 2019 15 zelnik 2019 16

Злетовскиот маскенбал и годинава понуди убави и оригинални маски

Human art gallery, весели пуканки – pop corn и stick man се трите маски победнички на Злетовскиот маскенбал. Овие три маски ќе бидат дел од Пробиштипскиот маскенбал 2019. И годинава на Злетовскиот маскенбал беше мошне интересно, а имаше и голем број најразлични маски, сепак убедлива победа освои маската “Human art gallery” на креативниот ментор Емил Спасовски.

Maskenbal zletovo 1 Maskenbal zletovo 3 Maskenbal zletovo 4 Maskenbal zletovo 5

“Парк на младенци” 2019

По повод Христијанскиот празник Младенци, празникот на љубовта и младоста општина Пробиштип ќе го организира настанот „Парк на младенци“. По тој повод ги покануваме сите младенци на 22-ри март (петок) со почеток од 10 часот да бидат дел од настанот кој ќе се одржи во Градскиот парк во Пробиштип и да ја засадат својата роза која е симбол на убавина, мир и љубов.

Соопштение за учество на “Зелникот на баба” 2019

Почитувани сограѓанки,

На 23 март 2019 година (сабота) со почеток во 12 часот на градскиот плоштад ќе се одржи осмото издание на манифестацијата „Зелникот на баба“. Вообичаено ќе бидат изложени сите изработки од тесто на вредните наши сограѓанки и секако гостите од Македонија, Бугарија и Србија. На лице место ќе се демонстрира како се изработува овој наш традиционален специјалитет и печење под вршник. Ќе има натпревар во брзо сукање, а ќе има и едукација за изработка на зелник. Ќе бираме и нај етно украсена маса. Ги повикуваме сите наши сограѓанки кои сакаат да учествуваат на оваа убава манифестација да се пријават во Одделението за јавни дејности при Општина Пробиштип или на телефон 483 – 131, локал 107, каде ќе ги добијат сите потребни информации за учество.

ОПШТИНА ПРОБИШТИП
ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ЈАВНИ ДЕЈНОСТИ

zelnik-2019

 

Проект „Ревитализација и автоматизација на постоечките објекти за снабдување со вода за пиење во општина Пробиштип“

Во општина Пробиштип во тек е реализацијата на Проектот „Ревитализација и автоматизација на постоечките објекти за снабдување со вода за пиење во општина Пробиштип“, во вредност од 1,2 милиони евра, средства обезбедени по половина од Центарот за меѓународна соработка и развој од Република Совенија и Владата на Република Македонија.
Во моментот е завршен делот за надградба на постоечката пречистителна станица за вода за пиење Пробиштип и поставен е дополнителен ултрафилтрациски модул со капацитет од 25 l/s.
Со ова вкупниот капацитет на произведена вода за пиење е 100 l/s.
Во следната фаза на проектот следи рехабилитација и автоматизација на пумпните станици Ратавица, Злетово и Добрево. Приоритет е даден на пумпната станица Ратавица како најсложен објект, објект кој не работи и е запуштен, уште од моментите на пуштењето во употреба на филтер станицата во Пробиштип пред 6 години.
Целата постоечка хидромеханичка и електро опрема е извадена и се работи на санација на објектот, односно градежно-занаетчиски работи.
Воедно, во процедура е набавката на новата хидромеханичка и електро-командна опрема за сите пумпни станици, како и за новата трафостаница за пумпната станица Ратавица.

53032379_2127948020630978_6488965869312409600_n

Известување, покана и анкетен лист за УПВНМ СРТЦ Пониква

За организирање на јавна презентација и јавна анкета по предлог урбанистички план вон населено место СРТЦ Пониква, КО Јамиште и КО Зеленград, општина Пробиштип

01 Соопштение за ЈП и ЈА за УПВНМ СРТЦ

Пониква.p.g. Анкетен лист за УПВНМ Пониква

известување-покана за ЈП и ЈА за УПВНМ СРТЦ Пониква.p.g.

sintezen-plan-ponikva