Вчера на 23 март на градскиот плоштад во Пробиштип се случи осмото традиционално издание на манифестацијата “Зелникот на баба” 2019.

Учество земаа 16 града од РМ, три од Р. Бугарија и еден од Р. Србија. На лице место се демонстрираше како се изготвува и како се пече под вршник. Имаше натпревар во брзо сукање, каде победи натпреварувачката од Новаци, за нај етно украсена маса беше избрана масата на гостите од Алексинац, Р. Србија. Најмногу средства собраа жените од Пробиштип. Даниела Темелковска и Ирена Спасовска направија одлична атмосфера, се играше на градскиот плоштад кој никогаш не е бил повеќе исполнет. КУД Злетовски рудари и балетот Магија беа преубав декор на сцената. Се на се уште едно успешно издание на Зелникот на баба, кое ќе биде запаметено по огромната посетеност…

zelnik 2019 2 zelnik 2019 3 zelnik 2019 4 zelnik 2019 5 zelnik 2019 6 zelnik 2019 7 zelnik 2019 8 zelnik 2019 9 zelnik 2019 10 zelnik 2019 11 zelnik 2019 12 zelnik 2019 13 zelnik 2019 14 zelnik 2019 15 zelnik 2019 16