Отворен повик: ,,Инкубатор за младинско организирање”

Име на Проектот:,,Инкубатор за младинско организирање

О Т В О Р Е Н   П О В И К

Здружението Лидери за едукација, активизам и развој – ЛЕАД од Скопје, со задоволство го објавува овој отворен повик за учество во проектот ,,Инкубатор за младинско организирање”, кој ќе се спроведува во општините Радовиш и Пробиштип. Преку овој отворен повик ЛЕАД ќе избере по 10 млади од двете општиникои ќе учествуваат во проектот.

Дали е повикот отворен и за тебе?

Секако, можност за учество во проектот ќе имаш доколку:

  • сакаш да живееш во здрава и пријатна средина;
  • мислиш дека луѓето треба да работат заедно за подобра иднина;
  • сметаш дека младите се способни да понудат решенија за одредени проблеми;
  • живееш на територијата на општините Радовиш и Пробиштип;
  • си на возраст од 15 до 29 години;
  • имаш желби и идеи кои би сакал да ги оствариш;
  • подготвен си да учествуваш во активностите од проектот;

Што нуди проектот и што добиваш ти?

Активностите кои ќе се реализираат од страна на тимот на ЛЕАД, обучени тренери и ментори, имаат за цел да те поттикнат и подготват активно да учествуваш во развојот на твојатаоколина. Ние искрено веруваме дека младите имаат капацитет да придонесат во своите локални средини и во соработка со возрасните, заедно изградат здраво и модерно општество.
Преку тренинг-модули и локални иницијативи, проектот ќе здружи по 10 млади луѓе одопштините Радовиш и Пробиштип во две иницијативни групи во секоја од општините, кои во периодот од февруари до јуни ќе се развиваат во ,,инкубаторот”.

На крајот од проектот, се очекува да се создадатдве групи на млади луѓе, кои ќе го сменат секојдневното живеење во овие општини, а ТИ имаш можност да бидеш дел од тоа!

Сите активности се финансирани од Европската Унија преку проектот ,,ИПА2 Механизам за граѓанските организации” спроведен од ЕВРОТИНК, Еко-Свест, Реактор и Зенит.

Проектот ќе се спроведува со поддршка и во соработка со општините Радовиш и Пробиштип.

Повикот е отворен до 23:59ч, на 18.02.2018г., а сите заинтересирани можат да се пријават на истиот преку пополнување на апликацијата на следниот линк:https://goo.gl/forms/UuvOKzFGM01EBTJY2

За било какви прашања и информации стоиме на располагање на info@lead.org.mkи на 070 439 879

Овој документ е продуциран со финансиска поддршка од Европската Унија. За содржината на овој документ целосно е одговорен авторот и во никој случај не ги рефлектира ставовите на Европската Унија.

Линк до повикот

LEAD_posteri_Inkubator za mladinsko organiziranje-01

Одбележан 28 јануари – Преподобен Свети Гаврил Лесновски

Во чест на Православниот празник Преподобен Свети Гаврил Лесновски чие име и го носи Градскиот плоштад делегации од Oпштина Пробиштип, Совет на општината Црквата „Успение на Пресвета Богородица“, ктиторот г-дин Чедо Петров со фамилијата и авторот на делото г-дин Дејан Јованов положија цвеќе пред Споменикот „Свети Гаврил Лесновски“ во Пробиштип.

28 januari2 28 januari3 28 januari4 28 januari5

Првородено дете во 2018 година во општина Пробиштип

Денес, 22.01.2018 (понеделник), градоначалникот Драган Анастасов, го посети првороденото дете во 2018 година во општина Пробиштип.

Малата Тара Јовановска е родена на 10.01.2018 година и е прво дете на Ѓорѓи и Катерина Јовановски.

Градоначалникот ѝм честита на новите родители, а на Тара ѝ подари ваучер од 5.000 денари.

За прв пат оваа година општина Пробиштип обезбеди по 5.000 денари за секое новородено дете предвидени по Програмата за социјална, здравствена заштита и заштита на деца. Родителите на новороденчињата за оваа мерка ќе треба  да поднесат извод од родени, трансакциска сметка, копија од лична карта и да пополнат барање изготвено од страна на општина Пробиштип.

prvorodeno 20182

Далибор Атанасовски во Злетово и Денис Пановски се среќните наоѓачи на светиот крст

Во раните утрински часови во водите на злетовска река по светиот крст се фрлија десетина младоженци од Злетово, пришто најсреќен беше Далибор Атанасовски, инаку злетовски зет, кој не ја криеше радоста од наоѓањето на крстот во матниот вир на местото викано Пешка.
Во 11 часот пак на градскиот базен пред повеќе илјадна публика во студената вода по светиот крст се фрлија 18 наши сограѓани, а најсреќен од нив беше младоженецот Денис Пановски. Среќните пронаоѓачи на светиот крст од црквата добија по една икона, од Советот на општина Пробиштип по еден акумулатор, дар од фабриката ТАБ МАК Пробиштип, од Зегин таблет и од Градоначалникот по еден златник за спомен на овој убав ден.

vodici 2018 (3) vodici 2018 (5) vodici 2018 (6) vodici 2018 (11) vodici 2018 (15)

Работен состанок по проектот „Заедничко инвестирање во енергетската ефикасност“

Денес, 11.01.2018 година се одржа работен состанок со претставници од општина Рила и општина Пробиштип одговорни за спроведување на проектот Заедничко инвестирање во енергетската ефикасност –  реализација на проект за енергетска ефикасност на Домот на културата „Злетовски рудар“ во Пробиштип финансиран по Interreg IPA CBC програмата, во кој партнери се општина Рила и општина Пробиштип.

Предмет на проектот е реконстукција на административни згради во двете општини, при што во тек е реконструкција на Домот на културата во општина Пробиштип.

На состанокот се разговараше за моменталната состојба на проектот како и негово целосно имплементирање.

biowaste2

Со бадникарска поворка најавен големиот верски празник – Христосовото раѓање – Божиќ

Во организација на здружението „Бадникови поворки“, 130 дечиња во Бадникарска поворка дојдоа на градскиот плоштад каде пред големата елка ги пречека градоначалникот на општина Пробиштип Драган Анастасов. Дечињата на еден симболичен начин го најавија Христовото раѓање пеејќи ја песната Вечниот Бог, а Градоначалникот на сите „коледари“ им дари по едно бадниково пакетче, честитајќи им го празникот што следи. Еден убав настан, кој во договор со Општина Пробиштип ќе прерасне во една традиција, а од година во година ќе се збогатува содржината. За многу години верскиот празник Божиќ…Христос се роди…

badnikova povorka 2 badnikova povorka 3

Дејан Јосев од „Алпина Деј“ и Атинка Стојчевска Барљамова се новите Бадникарски кумови

Во чест на големиот верски празник „Божиќ“, традиционално на 5 јануари се береа бадниковите гранчиња, кои ќе бидат украсен елемент на  бадниковата трпеза.

Годинава оваа традиционална манифестација започна во Гостилница „Читална“, каде се собраа претставници од бизнис заедницата, во потрага за паричката, преку која се бира кум на настанот и организатор за наредната година.

Домаќин на настанот беше минатогодишниот кум, Влатко Кијајов, претставник на Авто центар „Пекор“. Паричката, но и златникот, дар од градоначалникот Драган Анастасов, му припадна на Дејан Јосев, претставник на млекарницата „Алпина деј“ Пробиштип, кој беше избран за нов кум, но и организатор за наредната година.

Местото викано Жгури, се исполни со посетители, подржувачи на оваа манифестација. Ги имаше и од Пробиштип и од Кратово. Свештени лица од црквата Успение на Пресвета Богородица ја благословија трпезата, а паричката и сребреникот од Градоначалникот и се падна на директорката на ООУ „Никола Карев“, Атинка Стојчевска Барљамова, која исто така ќе биде дел од организацијата за наредната година.

Целата манифестација беше пропратена со музика, а присутните освен посната трпеза имаа можност да уживаат во убавата музика, да запеат, но и да заиграат. Генерален покровител на настанот е Општина Пробиштип.

badnikovo grance 2018-2

Бадникова поворка во Пробиштип

Во пресрет на Коледе и Божиќ, годинава на 6 Јануари во 11:30 часот, стотина коледари ќе го посетат градоначалникот Драган Анастасов, коишто со Бадникова поворка ќе дојдат од црквата Успение на Пресвета Богородица до градскиот плоштад.

Градоначалникот ќе ги пречека коледарчињата на градскиот плоштад пред големата елка, каде што ќе им дари коледарски пакетчиња, а тие ќе ја испеат божиќната песна „Вечниот Бог“.

Ваков настан ќе се случува во голем број на градови во Македонија, и тоа во Скопје, Битола, Могила, Охрид, Струга, Крушево, Ресен, Прилеп, Тетово, Гостивар, Кичево, Куманово, Св. Николе, Пробиштип, Велес, Штип, Радовиш, Струмица, Гевгелија, Богданци, Валандово, Кавадарци, Демир Капија и Кривогаштани, а досега учество имаат пријавено 7320 дечиња.

Новогодишно пакетче за секое дете

По повод Новогодишните и Божиќните празници Градоначалникот на општина Пробиштип, Драган Анастасов подари новогодишно пакетче на секое дете од ЈОУ ДГ „Гоце Делчев“ од Пробиштип.

За прв пат, Општина Пробиштип реши да ги изненади сите дечиња на последниот работен ден од старата година и да им посака среќни и весели детски денови.

paketce2

Средби со здрженија на граѓани од општина Пробиштип

Денес 28.12.2017 (четврток), по повод новогодишните и божиќните празници, Градоначалникот на општина Пробиштип, Драган Анастасов оствари средба со Oпштинската организација на Црвен крст – Пробиштип, Здружението на инвалиди на трудот од Пробиштип и Здружението на пезнионери од Пробиштип.

На средбите се разговараше за идните планови и активности на овие здруженија и можностите за потпишување на меморандуми за соработка, со кои Општината ќе придонесе за подобро и поуспешно  фукционирање.

borci copy