Отворен ден со граѓаните на општина Пробиштип (27.01.2018)

Општина Пробиштип на ден 27.01.2018 година (сабота) од 11:00 часот организира „Отворен ден со граѓаните на општина Пробиштип„, на кој граѓаните ќе имаат можност да разменат идеи, проекти или да решат конкретни случаи со Градоначалникот.

Водици 2018 (Соопштение)

По повод верскиот православен христијански празник „Водици“ на 19.01.2018 година (петок) во Злетово со почеток во 07:00 часот на местото викано „Пешка“ и во Пробиштип со почеток во 11:00 часот во Аква парк “Македонија”, ќе се одржи манифестацијата „Чествување на Водици“ на која ќе се осветат водите во Злетовска река и во градскиот базен каде ќе се капат голем број на наши сограѓани во потрага по светиот крст. Во Злетово литургијата во црквата „Пресвета Богородица“ ќе започне во 06:00 часот, а во Пробиштип во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ќе започне во 09:00 часот. По завршување на литургијата од двете цркви со литија капачите и граѓаните ќе дојдат до местото на настанот каде ќе се изврши осветување на водите и фрлање на светиот крст.

vodici

Бадниково гранче

По повод најголемиот верски празник , Божиќ, во организација на Општина Пробиштип на месноста Жгури, традиционално се организира берење на бадникови гранчиња и палење на коледарски оган.

Агенда на ДЕДО МРАЗ низ Пробиштип

Декември 2017

Четврток 28.12.2017 година

11:00 – 11:20 с. Добрево
11:45 – 12:00 с. Древено
12:00 – 13:00 Злетово (низ Злетово и во спортската сала)
13:05 – 13:30 с. Ратавица

Петок 29.12.2017 година

10:00 – 15:30

Дедо Мраз низ улиците на Пробиштип

10:00 – 11:00 Населба Калниште
10:00 Крстосница пред „МирБор„
10:15 Плато пред ООУ „Никола Карев„
10:30 Плато пред „ТирСтеф„
10:45 Старо Калниште
11:00 Крстосница пред „Швајцарија„
11:15 – 12:30 Низ улиците на Пробиштип
12:30 – 13:15 Спортска сала „Софија Петровска„
13:25 Крстосница пред акумулаторска зграда Б4
13:40 Игралиште ул. Тодор Александров
14:00 Пред станбена зграда м.в. Лиса Гара
14:20 Крстосница пред влезот на спомен парк
14:40 – 15:30 Низ улиците во центарот на градот

Сабота 30.12.2017 година

11:00 – 11:20 с. Пишица
11:30 – 11:45 с. Бучиште
11:50 – 12:10 с. Трипатанци
12:20 – 12:40 с. Стрмош
13:15 – 14:15 с. Долни Стубол
14:30 – 14:45 с. Плешенци
14:50 – 15:10 м.в. Три Чепа (населба Пробиштип)
15:15 – 15:30

Плато пред станбена зграда (населба Пробиштип)