Денес, 26.09 2018 година, со почеток од 12 часот  се одржа седмата седница на Локалниот совет за превенција при општина Пробиштип на тема „Улогата и значењето на институциите за безбедно спроведување на Референдумот 2018 година“. На седницата присуствуваа претставници од  Секторот за внатрешни работи Штип, Полициската станица Пробиштип, претседателот и членови на Совет на општина Пробиштип, Центарот за социјална работа, Советодавната граѓанска група, претставници од невладини организации, етнички заедници,  претставници од образование, здравство, медиуми и други.

За надлежностите на Општинската изборна комисија се обрати Ана Горѓиева –претседател на Општинската изборна комисија Пробиштип, а за улогата на полицијата при обезбедување на рефередумот говореше Наташа Ангеловска Комленовиќ, помошник командир од Полициската станица Пробиштип.

На крајот од седницата збор зеде и Началникот на отсекот на превенција при СВР Штип Ангелчо Стојановски, кој ја објасни улогата на Локалниот совет за превенција и Советодавните групи на граѓани во решавањето на безбедносните проблеми на подрачјето на општината и полициската станица.

Заклочокот од состанокот, кој до сите граѓани на општина Пробиштип го пренесе градоначалникот Анастасов е следниот:  „Да покажеме одговорност  на овој референдум  да се одржи во мирна, стабилна безбедносна состојба, согласно изборните закони без да се загрози состојбата и мирот на граѓаните. Во иднина граѓаните да се вклучат во работата на Советодавната група на граѓани, се со цел да ги детектираат и решаваат безбедносните проблеми со кои се соочуваат граѓаните.“

sovet za prevencija2 sovet za prevencija3