На ден 12.07.2019 година (петок) во раните утрински часови, во период од
00:00 до 08:00 часот на територијата на општина Пробиштип ќе се врши
 адултициден третман против возрасни комарци, втор од воздух и трет пат од земја. Средство со кое ќе се изврши адултициден третман е Аквакотрин од земја и Ауродил супер ПБ од воздух, истите се одобрени од Бирото за лекови на Република Северна Македонија.
Се известуваат сите сопственици на пчелни семејства да превземат заштитни превентивни мерки.