Денес, во Пробиштип со пригодна манифастација и положување на свежо цвеќе традиционално се одбележа 3-ти Април – Ден на нападот на Пробиштип од Третата македонска ударна бригада.

Организатор на манифестацијата беше Организацијата на резервните офицери на Република Македонија од Пробиштип, а на истата настапија ученици и членови на литературниот клуб „Процвет“ со поетско читање, балетското студио „Магија“ од Пробиштип и КУД „Злетовски рудар“.

По повод празникот, покрај многубројните делегации и делегација на општина Пробиштип, предводена од Секретарот на општината, Невенка Нотевска, положи свежо цвеќе на спомен паркот „Братство и единство“ во Пробиштип.

3 April 2018-1 3 April 2018-2